
معرفی کامل روستای طامه(خوش آب و هواترین اصفهان)
آکاایران: طبیعت پیرامون روستای طامه به علت کوهستانی بودن منطقه و وجود چشمه و آبشار در پیرامون این روستا، به عنوان ییلاق خوش آب و هوای نطنز و شهرهای کویری نزدیک به آن مانند بادرود محسوب می گردد. در ادامه این مقاله از مجموعه مقالات آکا تصمیم داریم به معرفی این روستای خوش آب و هوای اصفهان بپردازیم.همچنین تصاویری از طبیعت زیبای روستا را مشاهده خواهید کرد. با ما همراه باشید.
روستای طامه کجاست؟
مردمان این روستا دارای مذهب شیعه و اکثرا کشاورز هستند. مهمترین سوغات طامه گلابی است. پوشش گیاهی منطقه غنی و شامل گیاهانی چون آنغوزه، رناس، هندوانه ابوجهل، آویشن، گزنه، گون، شنگ و... که به خاطر کمبود بارندگی رشد در خور توجهی ندارند.
دیدنی های روستای طامه:
در انتهای روستای طامه، رود کوچکی که سرچشمه آن از دامنه های کرکس است جریان دارد که در مسیر خود چندین آبشار زیبا را پدید آورده است و دوستداران طبیعت را به خود جذب می کند.
در قسمت غربی روستای طامه، دو دره زیبا دیده می شود که در انتهای یکی از این دره ها به نام پاپول، آبشار زیبای طامه با ارتفاع تقریبی ۲۳متر وجود دارد که باغها روستای طامه و باغهای باغشهر تاریخی نطنز را سیراب می کند.
به دلیل وجود آب فراوان در منطقه، آبشارهای زیبایی در مسیر قلهی کرکس به چشم میخورد که زیباییهای این منطقه را دو چندان کردهاست.
دره دیگر نیز که به پاکدار معروف است، به دلیل وجود آب فراوان، آبشارهای زیبایی در مسیر قله کرکس بوجود آورده است. در مسیرهای جنوبی قلهی کرکس (از مبدا روستای کشه) و همچنین مسیر شمالی (از مبدا روستای اوره و امامزاده سلطان) نیز آبشارهای فصلی بسیار زیبایی به چشم می خورند.
چشمه دلاوون، چشمه لاگله، چشمه خواجه فاضل، امامزاده سیدفاضل طامه با بقعه دوره تیموری، خانه های سنتی با پوشش چوب و خار و پشت بام هایی با پوشش کاه گل، از دیگر دیدنی های روستای تاریخی طامه هستند.
آبشار طامه ، نطنز یکی دیگر از جاذبههای طبیعی استان اصفهان است. شهرستان نطنز از شهرهای تاریخی ایران بوده که در بین مسیر کاشان به اصفهان و در دامنهی کوههای کرکس واقع شده است. در نزدیکی شهرستان نطنز، روستا کهن و قدیمی طامه قرار گرفته که مسیر صعود به قلهی کرکس هم محسوب میشود. روستای طامه، جاذبههای طبیعی زیادی دارد که مشهورترین آنها آبشار طامه است.
آبشار طامه
روستای تاریخی طامه در دامنه های کوه کرکس و در حدود ۷ کیلومتری جادهی فرعی آسفالت و در شرق کوه کرکس واقع شده است. این روستا جاذبههای طبیعی زیادی را در خود جای داده است. اما آنچه این روستا را مشهور کرده، آبشار بسیار زیبایش است.
در غرب روستای طامه، دو درهی زیبا به چشم میخورد که در واقع باغهای روستاییان در آنجا قرار گرفته است. یکی از این درههای زیبا «پاپول» نام دارد. در انتهای دره پاپول، آبشار طامه با ارتفاع تقریبی ۲۲ متر به چشم میخورد. آب آبشار طارمه از منطقه دلاوان سرچشمه میگیرد.
به دلیل وجود آب فراوان در منطقه، آبشارهای زیبایی در مسیر قلهی کرکس به چشم میخورد که زیباییهای این منطقه را دو چندان کردهاست.
چشمه دلاوون، چشمه لاگله، چشمه خواجه فاضل، امامزاده سید فاضل طامه با بقعهی دوره تیموری، خانههای سنتی با پوشش چوب و خار و پشت بام هایی با پوشش کاه گل، از دیگر دیدنیهای این روستا است.
در درهی دیگر نیز که به پاکدار معروف است، به دلیل وجود آب فراوان، آبشارهای زیبایی در مسیر قلهی کرکس بوجود آمده است. در مسیرهای جنوبی قلهی کرکس (از مبدا روستای کشه) و همچنین مسیر شمالی (از مبدا روستای اوره و امامزاده سلطان) نیز آبشارهای فصلی بسیار زیبایی به چشم می خورند.
بهترین زمان سفر به روستای طامه:
روستای طامه در همه فصول سال زیبایی های خاص خود را دارد و در هر فصلی از سال میتوانید به این روستا سفر کنید. در زمستان همه جا برف و یخ و حتی نیمی از آبشار هم یخ زده است که بسیار زیبا و چشم نواز است.
توصیه میکنم اگر قصد سفر زمستانه به این منطقه را دارید حتما لباس و تجهیزات مناسب زمستان همراه داشته باشید.
آدرس روستای طامه:
استان اصفهان - شهرستان نطنز- روستای طامه
آیین و مراسم روستای طامه:
یکی از آیینهای جالب و تماشایی روستای طامه، مراسم کهن جلجلانی است که به مدت 3 شب پیاپی ، یعنی شبهای 17 تا 19دیماه هر سال برگزار میشود.
مراسم بدین گونه آغاز میشود که جوانان و نوجوانان روستا در غروب آفتاب به طور دسته جمعی و هماهنگ، به دامنه کوههای کرکس نطنز که اطراف روستا قرار دارد رفته و با فرارسیدن شب با آتش زدن بوتهها و گونها، مراسم را آغاز میکنند.
در همین زمینه حسین یزدانمهر، سرپرست میراث فرهنگی نطنز، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در نطنز اظهار کرد: در این شبها، کشاورزان روستا نیز با دیدن شعلههای آتش در دامنه کوه به باغهای خود سرازیر شده، هر یک سنگی در گلوگله درخت یعنی در محل رویش شاخهها مینهادند و این کار را شگون دانسته و معتقدند که این عمل سبب ازدیاد میوه درختان میشود.
وی افزود: ساعتی پس از این آتش افروزی، با پایان گرفتن آن که همگام با گسترش تاریکی در سراسر روستا است، جوانان مذکور از کوه سرازیر شده، همگی از یک مسیر به صورت دسته جمعی وارد روستا میشوند و به ترتیب به خانههای روستا میروند.
به گزارش تسنیم، در این وقت یکی از جوانان که دارای تجربه بیشتری در این کار بوده به عنوان استاد انتخاب میشود و سپس با صدایی رسا خواندن سرود مرسوم را در مقابل درب خانه آغاز میکند.
بدین ترتیب که با خواندن هر مصرعی، اندک مکثی میکند و بلافاصله حضار، دسته جمعی فریاد " هو" میزنند که پس از اتمام سرود، صاحبخانه با توجه به امکانات و وضع موقعیت محلیاش مقداری آجیلهای محلی و قند و شیرینی و میوه را در سینی بزرگ مسی نهاده برای آن جمعیت میآورد.
فردی که به نام تحویلدار یا انباردار تعیین شده آنها را تحویل گرفته و در خورجین الاغ که همراه دارند میگذارند و البته اگر تازه داماد در بین جمعیت باشد، از او با چای یا شربت پذیرایی میشود.
پس از سپاسگزاری از صاحبخانه، افراد به درخانه بعدی میروند و مجددا همان اشعار خوانده میشود و انجام این برنامه تا نیمههای شب ادامه دارد.
سپس به منظور تقسیم هدایا جمع آوری شده به مسجد محل و در صورت سردی هوا به رخت کن حمام میروند و در آنجا کالاهای جمع آوری شده توسط مجری برنامه بین افراد تقسیم و مراسم پایان مییابد.
این مراسم در 3 شب اجرا میشود و شب بعد به تعدادی از خانهها که قبلاً مراجعه نشده بود میروند به گونهای که در عرض 3 شب، این مراسم در مقابل در خانه تمام ساکنین روستا اجرا میشود.